Wednesday, March 3, 2010

Eclipsa solară totală din data de 11 iulie 2010

Informaţii:

Fiind a doua eclipsă solară a anului 2010, pe data de 11 iulie 2010 va avea loc o eclipsă solară totală. De asemenea, aceasta va fi singura eclipsă solară vizibilă în toată perioada acestui an. Totalitatea eclipsei va dura un maxim de 5 minute şi 20 de secunde, exact în punctul (coordonate: 19.7S & 121.9W) marcat pe harta de mai jos. Totalitatea va începe la ora 18:15:15 GMT (UT) şi se va încheia la ora 20:51:42 GMT (UT) o dată ce umbra părăseşte Pământul.
eclipse, total, solar, July, 2010
Traiectoria eclipsei solare totale:

Traiectoria eclipsei, a cărei lăţime maximă va atinge în jur de 259 km, va străbate emisfera sudică a planetei, traversând în principal Oceanul Pacific. De fapt, umbra Lunii va acoperi o mare parte din Oceanul Pacific, în timp ce Insulele Cook (în special Mangaia, cea mai veche insulă din Pacific) şi faimoasa Insulă a Paştelui vor fi singurele mase continentale întâlnite în Oceanul Pacific. Apoi, umbra Lunii se va îndrepta către sudul Chile şi Argentina, pe măsură ce totalitatea se va îndrepta către final.

eclipse, total, solar, July, 2010

Traiectoria eclipsei solare parţiale:

Pe lângă totalitate, a cărei vizibilitate va fi limitată la o porţiune mică de teritoriu populat, o eclipsă solară parţială, provocată de umbra Lunii va fi vizibilă într-o regiune mult mai largă ce include Oceanul Pacific de Sud şi America de Sud. Ţările unde eclipsa va fi vizibilă ca eclipsă solară parţială sunt: Argentina, Chile, Peru şi Bolivia. Dacă v-aţi afla pe un vas în Pacificul de Sud, e foarte probabil că veţi putea vedea cel puţin eclipsa solară parţială.

Professional Romanian Translation Powered by iHero Translations 

2 comments:

  1. si Romania nu va vedea aceasta eclipsa?:(

    ReplyDelete
  2. Nu, nu va fi, dar încă aveţi posibilitatea să călătorească în Pacificul de Sud şi martor eclipsa! :)

    ReplyDelete