Sunday, February 28, 2010

Total solförmörkelse 11 juli 2010

Kort om förmörkelser:

Som en andra solförmörkelse år 2010 kommer det att bli en total solförmörkelse den 11 juli 2010. Denna kommer också vara den enda totala solförmörkelsern synlig i år. Denna totala solförmörkelse kommer vara som högst 5 minuter och 20 sekunder, precis på (koordinater: 19.7S & 121.9W), vilket är markerat på kartan. Förmörkelsen kommer att starta 18:14:15 GMT (UT) och varar till och med 20:51:42 GMT (UT) då dess skugga lämnar jorden.
eclipse, total, solar, July, 2010
En total solförmörkelses gångväg:

Förmörkelsens resa, vilkets störtsa bredd borde vara runt 259 km, sträcker sig till största delen över den södra delen av jordklotet, då mest över Stilla Havet. Ett faktum är att den mörkaste delen av månens skugga kommer kasta sig över södra delen av Stilla Havet medans Cook Island (speciellt Mangaia, den äldsta ön i Stilla Havet) och den kända Påskön (Isla de Pascua på spanska) kommer vara de enda landmassorna i Stilla Havet att drabba samman med den. Där efter kommer månens skugga av den totala solförmörkelsen ta sin väg över södra Chile och Argentina där förmörkelsen sedan tar sitt slut.
eclipse, total, solar, July, 2010

En partiell solförmörkelses gångväg:

Som ett tillägg till denna totala förmörkelse, vilket är begränsat för endast ett litet populerat område, kommer en partiell solförmörkelse som åstakoms av månens ljusare skugga vara synlig för ett mer brett område, vilket inkluderar Söderhavet och Syd Amerika. De länder där en förmörkelsen skulle vara en partiell förmörkelse inkluderar Argentina,

Professional Swedish Translation Powered by iHero Translations 

No comments:

Post a Comment