Wednesday, March 3, 2010

2010. Július 11. Teljes napfogyatkozás

A Napfogyatkozásról röviden:

A 2010-es év második napfogyatkozása egy teljes napfogyatkozás lesz 2010. július 11-én. Idén ezt az egy teljes napfogyatkozást láthatjuk. A leghosszabb ideig, 5 perc 20 másodpercig a térképen megjelölt helyen (koordináták: 19.7S & 121.9W) csodálhatják meg az arra kíváncsiak. 18:15:15 GMT (UT) kezdődik és 20:51:42 GMT (UT) ér véget, amikor az árnyék elhagyja a földet.


eclipse, total, solar, July, 2010


A Teljes Napfogyatkozás Útvonala

A napfogyatkozás útvonala, melynek szélessége mintegy 259 km, jórészt bolygónk déli féltekéjére esik, leginkább a Csendes-óceánon halad keresztül. Valójában a Hold árnyéka a Csendes-óceán déli térségében fog feltűnni, érintve a Cook szigeteket (főként Mangai-át, a Csendes-óceán legősibb szigetét) és a Húsvét Szigeteket (spanyolul Isla de Pascua), és összességében a Csendes-óceáni térségben ezekkel a területekkel fog találkozni. Innen a teljes napfogyatkozás, a hold árnyék útja átúzódik Dél-Chile és Argentia irányába, ahol kiteljesedik, majd véget is ér.


eclipse, total, solar, July, 2010


A részleges napfogyatkozás útvonala:

A kiteljesedésen túl, ami csak egy szűk területre korlátozódik, a Csendes óceán déli térségében és a Dél-Amerikai kontinens egy nagyobb részén ezen felül látható lesz egy részleges napfogyatkozás is, amit a Hold penumbral árnyéka okoz. Az országok, ahol a részleges napfogyatkozás látható lesz: Argentina, Chile, Peru és Bolívia. Ha Ön azon a napon éppen a Csendes-óceánon hajózik, nagy valószínűséggel legalább a részleges napfogyatkozás élményének részese lesz.

Professional Hungarian Translation Powered by iHero Translations 

No comments:

Post a Comment