Sunday, February 28, 2010

Telyes Napfogyatkozás 2010. Július 11-én

Napfogyatkozási eligazítás :

Mint a második napfogyatkozás a 2010-es évben, Július 11-én telyes napfogyatkozás történik meg. Egyben ez lesz az egyetlen látható telyes napfogyatkozás az idén. E telyes napfogyatkozás maximum 5 percet és 20 másodpercig lesz látható, pontosan e pontban (koordináták: 19.7D és 121.9NY) mely a lejebbi térképen meg van jelölve. A teljesség kezdetének időpontja 18:15:15 GMT (UT) és végetér 20:51:42 GMT (UT) ahogy az árnyék elhagyja a Földet.
eclipse, total, solar, July, 2010
A Telyes Napfogyatkozás útvonala :

A napfogytkozás útvonala, melynek maximális szálessége kb. 259 km, a bolygó deli féltekéje fölé esik , jobbára átkelve a Csendes Óceánon keresztül. Valójában a Hold árnyképe fog átjárni a déli Csendes Óceán felett, amíg a Kuk Szigetek (különösen a Mangaia, A legöregebb Csendes Óceán szigete) és a híres Húsvéti Szigetek (Isla de Pascua Spanyolul) lesznek az egyetlen földterületek a Déli Csendes Óceánban , melyeket eltalál a napfohytkozás. Ezután a hold telyes napfogyatkozásbeli árnyéka Dél Csile és Argentína fele írányul, s telyessége e ponttól tovább végetér.

eclipse, total, solar, July, 2010
A Részleges Napfogyatkozás útvonla :

Egyúttal a telyességgel, mely csak kisebb lakott területre korlátozott , a részleges napfogyatkozás , melynek a Hold árnyéka az oka , látható lesz szélesebb felületen, bevéve a Dél Csendes Óceánt és Dél Amerikát. Az államok melyekben látható lesz a részleges napfogyatkozás a következők: Argentina, Csile, Peru és Bolivia. Ha estletle hajón találja magát e pillanatban akkor valószínű, hogy legalább a részleges napfogyatkozást látni fogja.

Professional Hungarian Translation Powered by iHero Translations 

2 comments:

  1. Én úgy tudtam, hogy Francia Polinézia területéről lesz csak látható a teljes napfogyatkozás. Legalábbis ők ezt álllítják magukról.

    ReplyDelete
  2. Igen, jobb, ha nem megy a Húsvét-sziget és szemtanúi? Ön még Magyarországon található?

    ReplyDelete