Tuesday, January 12, 2010

Eclipse 2010 Bulgarian Version : Пръстеновидно Слънчево Затъмнение на 15-ти Януари, 2010

Annular Solar Eclipse of January 15 2010

Пръстеновидно Слънчево Затъмнение на 15-ти Януари, 2010


Това ще бъде многоочаквано събитие за всички онези, които се интересуват от астрономия и науката като цяло. Най-голямата новина е, че първото Пръстеновидно Слънчево Затъмнение на 2010 г. ще се случи точно в петък, 15-ти Януари 2010.

За щастие Слънцето ще хвърли силуета на Луната в основа, която ще бъде около 300 км ширина, като по пътя си ще пропътува половината от обиколката на Земята. Това буквално означава, че сянката на Луната ще пътува повече от 20000 км по Земята, давайки на нас, обитателите на цялото земно кълбо шанс да наблюдаваме слънчевото затъмнение.

Според изчисленията антумбралната сянка на Луната ще започне своето пътуване от Африка, приплъзвайки се над Чад, Централноафриканската република, Демократична Република Конго, Уганда, Кения, Сомалия в Aфриканския континент. След това пътеката ще се приближи до Индийският океан. Затъмнението се очаква да достигне максималната продължителност на пръстеновидност, която ще бъде 11 минути и 08 секунди.

По време на Пръстеновидното Слънчево Затъмнение на 15-ти януари, 2010 Шри Ланка и Индия (Южна Индия) едновременно ще бъдат първите азиатски земи, които ще бъдат целунати от слънчево затъмнение. След това централната пътека ще продължи до Бангладеш, Мианмар и Китай давайки на наблюдателите и учените незабравимо и уникално преживяване.

Въпреки това частично слънчево затъмнение се наблюдава и в много по-широк път на пенумбриалния силует на Луната. Възможните области включват Източна Европа, повечето от Африка, Азия и Индонезия.

Professional Bulgarian Translation Powered by iHero Translations

No comments:

Post a Comment