Tuesday, January 12, 2010

Eclipse 2010 Danish Version : Ringformet solformørkelse af 15. januar 2010

Annular Solar Eclipse of January 15 2010

Ringformet solformørkelse af 15. januar 2010

Dette skulle være en stor begivenhed at se frem til for alle dem, der er interesseret i astronomi og videnskab i almindelighed. Den største nyhed er, at den første ringformede solformørkelse i 2010 vil finde sted netop på fredag, den 15. januar 2010.

Heldigvis vil solen kaste månens silhuet i en omkreds, der vil være omkring 300 km bred, mens banen rejser det halve af jordens omkreds. Bogstaveligt talt betyder det, at månens skygge vil rejse mere end 20.000 km rundt om jorden, hvilket giver os jordboere en passende chance for at opleve en solformørkelse.

I følge beregningerne vil antumbral måneskygge påbegynde sin rejse fra Afrika, svævende over Tchad, Den Centralafrikanske Republik, Den Demokratiske Republik Congo, Uganda, Kenya og Somalia i det afrikanske kontinent. Så vil banen nærme sig til Det Indiske Ocean. Formørkelsen forventes at nå sin maksimale varighed af ringformethed, der vil være 11 minutter og 8 sekunder.

Sri Lanka og Indien (det sydlige Indien), vil samtidig være de første asiatiske områder, der bliver berørt af formørkelsen. Så vil den centrale bane fortsætte gennem Bangladesh, Burma og Kina, mens den giver observatører og videnskabsfolk en oplevelse for livet.

Imidlertid er en delvis formørkelse også observeret indenfor en meget bredere bane af månens penumbrale silhuet. De mulige områder omfatter Østeuropa, det meste af Afrika, Asien og Indonesien.

Professional Danish Translation Powered by iHero Translations

No comments:

Post a Comment