Tuesday, January 12, 2010

Eclipse 2010 Hungarian Version : Gyűrűs napfogyatkozás – 2010. Január 15

Annular Solar Eclipse of January 15 2010

Gyűrűs napfogyatkozás – 2010. Január 15.


Minden bizonnyal az egyik legjobban várt esemény mindazok számára, akiket érdekel az asztrológia és a tudományok általában. A legnagyobb hír, hogy 2010. első napfogyatkozása pontosan 2010. január 15-én lesz!

A nap szerencsére úgy játszik a hold sziluettjével, hogy az lényegében nagyjából 300 km szélességben beutazza a Föld kerületének mintegy felét. Szó szerint ez annyit jelenti, hogy a hold árnyéka több, mint 20.000 km-t fog „utazni” a Földön keresztül, miközben egy kellemes lehetőséget ad a földlakóknak, hogy szemtanúi lehessenek ennek a páratlan élményű napfogyatkozásnak.
A számítások szerint az antiumbra, a hold árnyéka Afrikában kezdi meg útját, átlebeg Csádon, a Közép-Afrikai Köztársaságon, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Uganda, Kenya és Szomália felett az Afrikai Kontinensen. Aztán az útvonala megközelíti az Indiai Óceánt.
A fogyatkozással kapcsolatban arra lehet számítani, hogy a gyűrűs szakasz maximális tartama 11 perc és 8 másodpercig fog tartani.

Sri Lanka és India (Dél India) azok a földrészek Ázsiában, amelyeket egyidejűleg és először fog ’csókjával illetni’ a fogyatkozás. Majd a főútvonal folytatódik Bangladesen, Burmán és Kínán át, egy életre szóló élmény adva az őt megfigyelő érdeklődőknek, tudósoknak.

Mindazonáltal egy részleges napfogyatkozás is megfigyelhető a hold sziluettjének egy sokkal szélesebb útvonalát követve. A lehetséges területek, ahonnan ez jól látszik: Kelet-Európa, Afrika legnagyobb része, Ázsia és Indonézia.

Professional Hungarian Translation Powered by iHero Translations

No comments:

Post a Comment