Tuesday, January 12, 2010

Eclipse 2010 Swedish Version : Ringformig Solförmörkelse den 15 januari 2010

Annular Solar Eclipse of January 15 2010

Ringformig Solförmörkelse den 15 januari 2010


Detta kommer att vara en stor händelse att se framemot för alla som är intresserade av astronomi och vetenskap i allmänhet. Den största nyheten är att den första Ringformiga Solförmörkelsen 2010 kommer att äga rum just på fredagen den 15 januari, 2010.

Lyckligtvis framkastar solen månens siluett i en vinkel som skulle vara cirka 300 km bred, medan banan rör sig på hälften av jordens omkrets. Bokstavligen betyder detta att månens skugga kommer att röra sig mer än 20.000 km över jorden, vilket ger människorna en fin chans att bevittna en solförmörkelse.

Enligt beräkningarna kommer den antumbrala månens skugga att inleda sin färd från Afrika, svävande över Tchad, Centralafrikanska republiken, Demokratiska republiken Kongo, Uganda, Kenya och Somalia på den afrikanska kontinenten. Efter det kommer den att närma sig Indiska oceanen. Förmörkelsen väntas nå sin ringformiga maximala storlek, som kommer att vara 11 minuter och 08 sekunder.

Sri Lanka och Indien (södra Indien) kommer samtidigt att bli de första asiatiska land som nås av solförmörkelsen. Efter det kommer den centrala banan att fortsätta genom Bangladesh, Burma och Kina, där den ger observatörer och forskare en livsupplevelse .

Men en partiell solförmörkelse har också observerats inom den betydligt bredare banan från månens halvskuggiga silhuett. De möjliga områden omfattar Östeuropa, största delen av Afrika, Asien och Indonesien.

Professional Swedish Translation Powered by iHero Translations

No comments:

Post a Comment